Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Δελφοί είναι ο ομφαλός της γης . Τι σημαίνει όμως αυτό ? Για να βρούμε την αληθινή σημασία των λέξεων θα ανατρέξουμε στην ετυμολογία (έτυμο=αλήθεια) .
Δελφοί είναι μια λέξη που την χρησιμοποιούμε καθημερινά ακόμα και σήμερα . Μόνο που βάζουμε ένα -α- μπροστά και γίνεται αδελφοί . Δελφύς σημαίνει μήτρα και με το -α- που δηλώνει το ομοούσιο γίνεται αδελφός (δηλαδή απο την ίδια μήτρα ).
Ο Ομφαλός τώρα προέρχεται από την λέξη ομφή που  σημαίνει την θεική φωνή (οι άλλες δύο φωνές είναι η αυδή που είναι η ανθρώπινη φωνή και όσσα ή όττα η μαντική φωνή).
Άρα ο ομφαλός είναι το σημείο απ' όπου βγαίνει η θεική φωνή μέσω της ιέρειας του Απόλλωνα , της Πυθίας . Και η Πυθία όταν μιλάει , όταν αγορεύει , γίνεται Πυθαγόρας , ο μεγαλύτερος μύστης όλων των εποχών . Κι ο μύστης είναι αυτός που κατέχει το μυστικό .Κι αυτό το μυστικό βρίσκεται μέσα στον καθένα μας .
Είτε το ξέρεις , είτε όχι , κουβαλάς μέσα σου το μέγα μυστικό . Μην ξεχνάς ότι προέρχεσαι από μια μήτρα (δελφύς)  και η θεική φωνή έχει αποτυπώσει ανεξίτηλα το σημάδι της πάνω στην κοιλιά σου (ομφαλός) . Ακόμα και αν δεν το αντιλαμβάνεσαι , το νιώθεις . Το νιώθεις κάποιες στιγμές που σαν αστραπή φωτίζουν τις νύχτες της μίζερης λογικής σου .
"Αχ ! Το αίμα ποτέ δεν ξεχνάει , βόγγει μέσα μας ποταμός όλο βόρβορο , σφαγές και σπόρους , κι ως βρεί χαμηλωμένη τη στενή , δική μας συνείδηση να μη φυλάει το φράχτη , τον συντρίβει κι αναπηδάει πάνου στα χείλια και στα μάτια , με φωνή και θέληση .Και ξαφνικά , μέσα σε αστραπή , θωρούμε πίσου χιλιάδες χρόνια και τρέμομε . Η σημερινή , φτωχή και μίζερη , όλο φρόνηση ,λογική και συμβιβασμό ψυχή μας είναι φλούδι φτενό που μάχεται να σκεπάσει και να πνίξει μέσα , βαθιά μας , φοβερές αρχέγονες δυνάμεις . Μα έρχουνται οι αστραπές ετούτες , έρχεται ο ύπνος , έρχεται ο Προφήτης και σπά τη φλούδα και τις ελευτερώνει !" (Νίκος Καζαντζάκης ,Συμπόσιον )
Κι αυτό το μυστικό , στο κρατάνε μυστικό , γιατί αν μάθεις ότι ο Θεός κατοικεί μέσα σου , τότε είσαι ανίκητος . Και δεν θα το ήθελαν .

1 σχόλιο: